Петър Ганев: Локдаунът ще удари тежко най-вече на микрониво

Петър Ганев

Петър Ганев

"На ниво макроикономика ефектът на локдауна може би няма да е толкова драматичен - първо това не е ситуацията с първото затваряне отпреди година. То унищожи веригите на доставки, предприятия затвориха. Това сега не се случва и в някаква степен беше ясно, че в студените месеци няма да решим проблема. Но на микрониво сигурно ще има предприемачи, които ще бъдат много тежко ударени - секторите, засегнати от заповедта и особено тези, които отвориха преди 2 седмици. За тях ударът е жесток. Не е пропорционално - за едни е жестоко, за други разликата не е толкова драматична", прогнозира пред БНТ Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

"Генерално усещането, че ваксинацията може би ще реши здравната криза, остава. Съответно и оптимизмът, макар и леко отложен във времето", допълни той

"Не мисля, че сме в периода на дълго губене на работни места както бе при първата глобална икономическа криза. Вече въпросът е колко дълго ще продължи възстановяването", каза още Ганев.

"Наистина от партиите се чуват много противоречиви предложения, има нагласи за промяна откъм фискална и данъчна политика, но на преден план ще излезе здравната криза - в листите си всички партии имат медицински лица. Другото във фокус ще бъде публичното харчене чрез плана за възстановяване и устойчивост, в тази насока ще бъде първоначалната енергия", добави той.