Проф. Касчиев: Скандално! Разрешенията за проектирането на блоковете за „Белене” са изтекли през 2015 и 2016 година

На потенциалните инвеститори е подадена невярна информация, могат да заведат искове срещу България, казва експертът

Георги Касчиев

Георги Касчиев

В България се мълчи за скандалното разкритие, че всички действия на НЕК през последните години, свързани с придвижване на техническия проект (проектирането) на АЕЦ „Белене” са незаконни, тъй като разрешенията, издадени им от АЯР, отдавна са изтекли.  Това обяви по БНТ ядреният експерт проф. Георги Касчиев.

Заслужава да се отбележи, че в информацията за потенциалните инвеститори е написано, че разрешенията са валидни, т.е. представена им е невярна информация, за което те могат да заведат съдебни искове. Министерство на икономиката и АЯР целенасочено заблуждават обществото по темата, за което би трябвало да понесат отговорност. Същото правят и лобистите за „Белене”, вкл. и учените от БАН в прословутия си доклад, но тяхното поведения поне е разбираемо. 

Тези скандални факти бяха изнесени от адв. Албена Белянова в Студио Х на ТВ 7/8, обяснява Касчиев.

 Не можех да допусна, че НЕК, АЯР и Министерството на икономиката вкупом са пълни тъпанари, за да говорят с увереност как лицензионният процес върви при такова фрапантно закононарушение и затова не бях проверявал досега. Вчера обаче проверих в сайта на АЯР и там се вижда, че разрешението за проектиране на 1 блок е изтекло през юли 2015 год., а това за 2-ри блок - през август 2016 год. Намирам това за супер скандално. Да видим дали прокуратурата ще се самосезира, пита Касчиев.