Радан Кънев: ЕК да съдейства за откриването на Пътната карта за газопреносната мрежа в България

Радан Кънев

Радан Кънев

Българският евродепутат Радан Кънев (ЕНП/ДБ), заедно с Мартин Димитров и Петър Славов, се обърнаха към европейския комисар по енергетика Кадри Симсон с молбата Европейската комисия да съдейства за откриването на копие от „Пътната карта за развитието на газопреносната мрежа на територията на България“. Това съобщиха от офиса на евродепутата.

„Пътната карта“  ще даде много отговори и за "Турски поток", и дългото забавяне на интерконекторната връзка с Гърция, и за наболелия проблем с цените на природния газ.
Съществуването на документа стана известно през 2017 година, когато медиите съобщиха, че г-жа Теменужка Петкова, министър на енергетиката по това време, и Алексей Милев, председател на Управителния комитет на Газпром са подписали „Пътната карта“.

Служебното правителство не успя да открие копие от въпросния документ, както и държавната фирма „Булгартрансгаз“, въпреки че бе задължена да го стори от Българския парламент по настояване на Мартин Димитров.

Все пак, заради задължителните изисквания на Единния пазар и правилата на ЕС за защита на конкуренцията, „Пътната карта“ би следвало да е депозирана пред ЕК.