Румен Гечев: Бюджет 2020 ни гарантира стабилно изоставане от останалите страни в ЕС

С тази бюджетна политика никога няма да настигнем европейците, констатира червеният експерт

Румен Гечев

Румен Гечев

Нашата критика е, че бюджетът не е обвързан с икономическия растеж на страната. Ние не виждаме фонд за публично- частно партньорство. Делът на инвестициите у нас е в пъти по-малко от тези на Румъния. Този бюджет ни гарантира стабилно изоставане от останалите страни членки на ЕС. Това коментира в студиото на Нова ТВ депутатът от БСП Румен Гечев.

Политика, която води нашето правителство, е обратна на страните членки на ЕС – на поддържане на бюджетните приходи да са около 45% от БВП. Българският кабинет е заложил този дял да бъде около 35%. А що се отнася до това кога ще ги настигнем европейците – при тази бюджетна политика и числа, никога няма да настигне европейците. За разлика от нас Румъния поддържа растеж над 5%, а при нас е над 3%. А за 2020 г. министър Горанов е заложил икономически растеж от под 3%, а Румънците – над 5%, как тогава ще ги стигнем, риторично попита Гечев.

Той изрази учудване къде виждат управляващите своите успехи, след като копаем дъното в ЕС. Наливат се пари в нереформирани системи. А българският бюджет е безпомощен при евентуална икономическа криза,  продължи с критичния си прочит на бюджета червеният експерт.