Сметната палата ще проверява "Български пощи"

Калина Константинова

Калина Константинова

Парламентът възложи на Сметната палата да направи одит на финансовото състояние на "Български пощи", като проверяваният период е от 1 януари 2019 г. до 30 април 2022 г. Докладът с резултатите трябва да е готов до 29 август, следователно резултатите от него ще бъдат обсъждани в новия парламентарен сезон.

Пред депутатите вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, под чийто контрол премина "Български пощи", обобщи, че това е поредната проверка на дружеството. Твърди, че тя е инициирала и вътрешен одит от Министерския съвет за състоянието на имотите на "Българските пощи", сезирала е министъра на финансите за спешна проверка от "Агенция за държавна финансова инспекция", Националната агенция за приходите проверява дали е ощетяван държавният бюджет, заради кибератаките са сезирани Министерството на вътрешните работи (МВР) и Държавна агенция "Национална сигурност (ДАНС).По думите на Константинова пред депутатите първоначалните резултатите от вътрешната проверка на Министерския съвет показали "доста трагични" резултати за състоянието и управлението на имотите на "Български пощи", като са установени над 30 нарушения. Вицепремиерът Калина Константинова каза, че едно от тях е отдаване на имот в курорта "Пампорово" за 2 лв. на стая по време на сезона.

Управлението и функционирането на "Български пощи" е във фокуса на вниманието на управляващите от около месец след като кибератака първоначално спря, но и сега продължава да затруднява работата на дружеството. Калина Константинова отстрани старото ръководство на дружеството и назначи мениджъри от частния сектор.