Заради тол таксите: Автобусните превозвачи излизат на символичен протест, плашат с ефективен

От утре автобусните превозвачи започват символичен протест, който след месец ще премине в ефективна стачка, ако проблемите в бранша не бъдат решени. Фирмите са недоволни от въвеждането на тол таксите за превозни средства над 3,5 тона и системата „бонус - малус“. Автобусните превозвачи настояват и за инкриминиране на нерегламентираните превози.

„От години автобусните превозвачи настояват нерегламентираните превози да бъдат обявени за престъпление чрез промяна в Закона за автомобилните превози“, заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Превозвачите настояват и за освобождаване от тол таксите за редовните автобусни линии, защото ефектът от тях ще е поскъпване на билетите, добави председателят на Националния съюз на автобусните превозвачи Ивайло Константинов.

„Ако не е възможно да се запазят винетките, то максимално поносимата цена е в рамките на 1 стотинка, не повече, за километър пробег“.

Проф. Олег Асенов от пътната агенция заяви, че предложените тарифи между 4 и 7 стотинки на километър, касаещи и автобусните превози, все още са в процес на обществено обсъждане:

„Прекаленото намаляване на тарифите може да доведе до обратния ефект. В един момент при изключително ниските тарифи да се обезсмисли въвеждането на тол системата“.

Превозвачите се обявиха и против въвеждането на системата „бонус – малус“ за „Гражданската отговорност“. Според тях така ще се оскъпи непосилно застраховката за бранша, което ще доведе до закриване на междуградски линии.