Директорът на "Джемкорп": Имахме интерес към Софийската топлофикация, не знам за какъв завод за батерии става въпрос

Атанас Бостанджиев

Атанас Бостанджиев

"Искам много ясно да заявя, че меморандумът беше необвързващ документ и той е прекратен със сила още от 23 юли тази година, когато получихме писмо от министъра на енергетиката с искане този меморандум да бъде прекратен. Заявихме, че нямаме претенции към държавата", заяви пред bTV изпълнителният директор на "Джемкорп" Атанас Бостанджиев. 

"Всяка една от страните на този документ има едностранното право, с писмено заявление към двете други страни, да прекрати този договор.Затова и няма подписан документ, достатъчно е една от страните да обяви, че едностранно го прекратява. От наша страна също е прекъснат", добави той.

"Единствената причина да има в меморандума клауза за арбитраж е конфиденциалността. Тоест, ние бихме съдили държавата ако изтече информация, а не ако правителството се откаже от този меморандум. Понеже такава информация не е изтекла няма никакви основания да се говори за активиране на тази клауза", каза още Бостанджиев.

"Ще внеса още едно писмо днес, така че официално да заявим, че този договор е приключил, както и че нямаме претенции към правителството или българската държава", увери той и заяви, че в "Джемкорп" вече няма "нито една копейка" руски пари, както и, че руското участие е било за конкретен проект за определен срок.

"Нашите интереси бяха към Софийската топлофикация. Не зная за какъв завод за батерии става въпрос. Това бяха спекулации", каза той в заключение.