Финансовият министър отчете рекордна събираемост

Асен Василев

Асен Василев


„Министерството на финансите влезе с един бюджет, в който противоепидемичните мерки бяха разчетени до края на март месец. След това те бяха продължени от предишния кабинет с решение на Министерския съвет, това продължи и служебното правителство“, заяви министър Асен Василев, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че благодарение на 46-ото Народно събрание тази практика няма да продължи. До края на годината може да уверим всички граждани и фирми, че средствата за тях са налични, добави финансовият министър.

Василев заяви, че служебният кабинет е спрял да провярава фризьорските салони и контролът се е фокусирал върху големите фирми със сериозни обороти

„Промяната на контрола от малките към големите донесе два ефекта – започнаха да се събират повече пари в хазната, но също така бизнесът започна да работи по-спокойно“, похвали се финансовият министър.

По тази причина през второто тримесечие на годината е отчетен и рекордния ръст от 10% на събираемостта. „Това е заслуга на всички хора, които са си изработили нормално продукцията и са си внесли парите в хазната. По тази причина можем сега да заделим пари за пенсионери, здравни работници, бизнес без да натоварваме страната с допълнително дълг. Много здраво са се потрудили нашите фирми и работници, за да може тези пари да влязат в бюджета“, заяви Василев.

През последните 4 месеца са предприети и мерки за подкрепа на бизнеса – 385 безлихвени кредита са над 400 млн. лв. са отпуснати. Продължило е грантовото финансиране по мярката „60/40“, разплатени са средствата за оборотен капитал към бизнеса.

Василев заяви, че благодарения на няколко структурни промени в НАП и Митници допълнително около 2 млрд. лв. ще влязат в бюджета до края на годината.