К. Георгиева: Коронавирусът може да доведе до продължително забавяне на икономическия растеж

Продължаващата епидемия от коронавирус в Китай служи като напомняне как "крехкото икономически възстановяване" може по всяко едно време да бъде застрашено от непредвидени заплахи, написа в своя блог управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Тя изложи два различни сценария за глобалните икономически перспективи в зависимост от продължителността на вирусната епидемия:

Една по-тежка епидемия би довела до по-продължително забавяне на икономическия растежа в Китай при "увеличено" глобално въздействие благодарение на "по-съществени прекъсвания на веригите за доставки" и значителен спад на инвеститорското доверие, отбеляза българският икономист.

Ако обаче негативните последици от коронавируса бъдат само краткосрочни, МВФ очаква китайската икономика да "отскочи в скоро време", отбеляза Кристалина Георгиева. В такъв случай очакваният "рязък спад" на растежа на БВП на Китай би бил ограничен в рамките на първото тримесечие на годината, докато негативното разпространение към другите страни ще бъде "сравнително кратко и незначително", подчерта шефът на водещата международна финансовата институция.