КЕВР иска обяснение от "Топлофикация" за ноемврийските сметки

Иван Иванов

Иван Иванов

Комисията за енергийно и водно регулиране е връчил констативен протокол на "Топлофикация София" от проверката за формиране на сметките през ноември 2020-а, а в 3-дневен срок дружеството трябва да даде обяснения. Това съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Докладът на работната група за извършената инспекция ще бъде разгледан на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, което ще се проведе до 15 януари, след което ще бъде публично оповестен.

По-рано днес от "Топлофикация София" разпространиха съобщение, в което се твърди проверката на КЕВР не е констатирала нарушения в ценообразуването на ноемврийските сметки.

От дружеството посочват, че според доклада на регулатора, на база предоставените данни и документи, включени в проверката, столичната топлофикация е изпълнила всички законови и нормативни изисквания при формиране на фактурите.

В рамките на проверката от дружеството беше изискана информация по 11 точки, обхващащи всички данни за потреблението на топлинната енергия от клиентите през ноември.

В съобщението на "Топлофикация София" се твърди още, че в няколко последователни точки от доклада на КЕВР е посочено, че издадените фактури отговарят по обем и съдържание на Общите условия и са изготвени при коректно прилагане на определените от регулатора цени за съответния период.

С изготвянето на ноемврийските сметки и анализиране на изходните данни е била видна завишената консумация на потребителите на топлинна енергия за посочения период.

Своевременно е започнала разяснителна кампания на данните за потребление, консумация и формиране на фактурите на потребителите. В рамките на кампанията е била предоставена и сравнителна информация за настоящия и предходните отоплителни сезони.

От "Топлофикация София" посочват още, че подробна разяснителна информация за размера на произведената и подадена топлинна енергия ще бъде предоставяна ежемесечно на клиентите през отоплителния период на 2020-2021 г.

Данните ще дадат възможност на абонатите да сравнят потреблението си в настоящия и предходния отоплителен сезон и да планират разходите си спрямо изменението на потреблението на топлинна енергия.