Милен Велчев: Няма да се разминем без теглене на заем

Милен Велчев

Милен Велчев

"Забавянето на бюджета е напълно нормално, ще са необходими няколко седмици да се нанесат корекции, които съответстват на политиките, заявени от новото правителство", заяви пред БНТ бившият министър на финансите Милен Велчев.

"Както всеки бюджет и новият трябва да бъде реалистичен и да съответства на икономическия цикъл и необходимостта от макроикономически баланси, да съдържа инструменти за подпомагане в пандемията, но не за сметка на обременяване допълнително на бъдещите поколения с нов дълг", заяви финансистът.

"Няма да се разминем без теглене на заем. Много по-важно е какъв е дефицитът, който се залага - това е цифрата, която трябва да се следи", прогнозира той.

"Възможно обяснение за желание за актуализация е, ако не знаем колко точно ще са приходите, дали ще се увеличат с 10 или 20 процента от пандемията", обясни Велчев.

"Аз не смятам, че сме в така обстановка, мисля, че икономиката е влязла във фаза на по-голяма предсказуемост и можем с достатъчна степен на точност да предскажем какви ще са приходите", коментира той.