Нидерландия отне лиценза на компанията-оператор на "Турски поток"

Газопроводът е трябвало да бъде спрян на 17 септември, което означава, че Унгария и Сърбия може да останат без газ

Радио "Свобода" разполага с вътрешни документи на компанията South Stream Transport B.V: нидерландска дъщерна фирма на "Газпром", която се занимава с експлоатацията и обслужването на газопровода "Турски поток" От документите става ясно, че газопроводът фактически е трябвало да бъде спрян  на 17 септември, което означава, че Унгария и Сърбия може да останат практически без газ.

В писмо до ръководителите на структурните подразделения от 14 септември тази година изпълнителният директор на компанията Олег Аксютин се съобщава, че Централното управление на вноса и износа на Нидерландия информира компанията за отнемане на лиценза от 17 септември.

Аксютин заповядва да бъде прекратено изпълнението на всички договори, отнасящи се до техническото обслужване на газопровода, а транспортирането трябва да продължи само в авариен режим, за да не бъде допуснато увреждане на околната среда.

В друго писмо, подписано от отдела по договорите Деян Калайджиев, служителите се задължават да уведомят доставчиците на компанията за незабавното прекратяване на договорите. Изброени са и главните партньори, с които трябва да бъде спряно сътрудничеството.

По информация на медията, компанията е подала искане за нов лиценз, но никой не знае дали ще бъде издаден такъв.

По думите на източник на Радио "Свобода" ръководството на компанията прекрасно разбира ситуацията, но няма намерение да прекратява работа, нещо повече, опитва се да скрие проблемите с лиценза, за проблемите с разрешителното не е уведомена и турската страна..

Превод: Faktor.bg