ОИСР: През 2023 г. Европа ще бъде ударена от енергийната криза

Растежът на световната икономика ще се забави догодина, но ще бъде избегната глобална рецесия, докато европейската икономика ще бъде засегната най-силно от най-лошата енергийна криза от седемдесетте години на миналия век насам, показва последният доклад "Икономически перспективи" на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, публикуван във вторник. В същото време ОИСР призова централните банки да продължат да повишават лихвените проценти за да ограничат много високата инфлация.

ОИСР очаква световният икономически растеж да се забави от 3,1% през тази година до 2,2% през следващата година, преди да се ускори до 2,7% през 2024 г. В началото на есента ОИСР прогнозира, че БВП в световен план ще нарасне с 3% пре 2022 г., след което да се забави до 2,2% през 2023 г.


"Нашият централен сценарий не е глобална рецесия, а значително забавяне на растежа на световната икономика през 2023 г., както и все още висока, макар и отслабваща инфлация в много от страните", посочи изпълняващият длъжността главен икономист на ОИСР Алваро Сантос Перейра в последния икономически доклад на организацията, цитиран от БНР.

ОИСР каза, че глобалното забавяне засяга икономиките неравномерно, като Европа понася най-голямата тежест, тъй като войната на Русия в Украйна удари силно както бизнес дейността на стария континент, така и предизвиква скок на цените на енергията и респективно на инфлацията.

Организацията прогнозира, че икономиката на еврозоната ще забави растежа си от 3,3% през настоящата година до едва 0,5% през 2023 г., преди да започне да се възстановя и да нарасне с 1,4% през 2024 г.  Това все пак представлява малко по-добра прогноза на ОИСР от тази през септември, когато се очакваше БВП на еврозоната да нарасне с 3,1% тази година, след което експанзията да се забави рязко до 0,3% догодина.

ОИСР също така прогнозира рецесия в Германия през следващата година, като БВП ще се свие с 0,3% заради силната зависимост на немската икономика, по-специално на нейната промишленост, от руска енергия. През септември обаче ОИСР прогнозира дори още по-голям спад на германския БВП с 0,7 на сто. За 2024 .г се очаква отскок на немския БВП с 1,5 на сто.

В същото време обаче организацията очаква френската икономика, която е много по-малко зависима от руската енергия, да нарасне догодина с 0,6% и с 1,2% през 2024 г. Икономиката на Италия пък се очаква да нарасне през 2023 г. със скромните 0,2%, което предполага, че догодина икономиката на Апенините може да претърпи известна техническа рецесия (поне две поредни тримесечия на свиване на БВП).
ОИСР прогнозира спад на БВП на Обединеното кралство с 0,4% през 2023 г. след растеж с 4,4% тази година, тъй като страната се бори с повишаващите се лихвени проценти, с растящите цени и слабото потребителско и бизнес доверие. Само два месеца по-рано ОИСР очакваше стагнация за британската икономика догодина (0,0%). За 2024 г. организацията прогнозира слаб растеж от 0,2 на сто.

Икономиката на Съединените щати би трябвало да се представя по-добре, като се очакват растежът на БВП да се забави от 1,8% тази година до 0,5% през 2023 г., преди да се повиши с 1,0% през 2024 г.

Китай, който не е член на ОИСР, се очаква да бъде една от малкото големи световни икономики, която ще ускори растежа си през следващата година след вълната на местни локдауни заради Covid-19, въвеждани от китайските власти през последните месеци. ОИСР очаква ускоряване на растежа на БВП на Китай от 3,3% тази година до 4,6% през 2023 г. и леко забавяне до 4,1% през 2024 г.

Тъй като енергийните цени вероятно ще останат високи, ОИСР каза, че централните банки по света трябва да продължат да повишават лихвените проценти, за да се борят с инфлацията, като вече има признаци, че ранните повишения на лихвите в Бразилия и Съединените щати започват да се отплащат, водейки до забавян на инфлационния натиск.

Въпреки че много правителства вече похарчиха много, за да облекчат негативните ефекти от високата инфлация чрез тавани на цените на енергията, намаляване на данъците и субсидии, ОИСР посочи, че високите държавни разходи (с оглед на растящите лихви) означават, че такава подкрепа ще трябва да бъде по-добре насочена в бъдеще.

ОИСР подчерта, че "несигурността относно икономическите перспективи е висока“ и рисковете са станали "по-рязко изкривени в посока надолу" на фона на опасенията относно високата инфлация и войната на Русия в Украйна, която най-вече тласна силно нагоре енергийните цени.

"Глобалните финансови условия се затегнаха значително на фона на необичайно енергичните и широко разпространени стъпки за повишаване на лихвените проценти от страна на централните банки през последните месеци, което натежава върху чувствителните към лихвите разходи и увеличава натиска, пред който са изправени много нововъзникващи пазарни икономики“, добави агенцията .