Председателят на КЕВР иска от МЕ информация за формирането на цената на газа за януари

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов поиска от министъра на енергетиката информация във връзка с изразено становище относно формиране на цена на природния газ за януари 2022 г., съобщиха от регулатора.

"На брифинг на 12-и януари заявявате, че е имало достатъчно инструменти за "различен микс" за регулирания пазар на природен газ. Посочвате, че според анализите на Министерство на енергетиката цената на природния газ от 1 януари 2022 г. е можело да бъде 107,60 лв за мегаватчас, което е ръст от 5,15%, а не както предложи "Булгаргаз" ЕАД и енергийният регулатор утвърди – с 30%. Заявявате също, че не са използвани всички възможности и не е спазена нормативно заложената схема с приоритет да се използва газът от различни източници с най-ниски цени", посочва Иван Иванов в писмото си до министър на енергетиката Александър Николов.

"Във връзка с Вашето заявление, моля да предоставите изготвения от експертите на МЕ анализ, както и данните и информацията, които са били използвани, с оглед запознаване на членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране с тях и преценка на основателността на твърденията от регулаторна гледна точка", посочва още председателят на КЕВР.

След получаването на отговор от Министерство на енергетиката и след провеждането на анализ на експертно ниво от страна на регулатора, Комисията ще информира обществеността за своето становище, се посочва в съобщението на регулатора.