Путин "изплю камъчето": "Северен поток-2" може да намали напрежението на европейския газов пазар

По думите му, "Газпром" е заинтересован от дългосрочни договори с ЕС

Владимир Путин

Владимир Путин

"Поскъпването на газа в Европа е следствие от дефицита на електроенергия", заяви руският президент Владимир Путин пред участниците в международния форум “Руска енергийна седмица”, чийто домакин е Москва.

В същото време Путин увери, че Русия е готова да увеличи доставките на синьо гориво на европейския пазар.

Сред предпоставките за настоящата криза в Европа президентът Путин посочи  увеличението на дела на енергията от възобновяеми източници и отказът от дългосрочните договори за доставка на газ в полза на спот пазара:

"През цялото последно десетилетие, стъпка по стъпка, в европейската енергетиката се залагаха системни дефекти. Именно те доведоха до мащабната криза на европейския пазар. Ще припомня, че когато водеща роля играеха атомната и газовата генерация, нямаше подобни кризи".

Президентът подчерта също, че Русия спазва договорите за доставка на газ в Европа и има готовност да увеличи количествата, ако европейските страни пожелаят.

"Заедно с европейските компании, нашите партньори и приятели, реализираме големи инфраструктурни проекти. Задачата на "Турски поток", "Балкански поток", "Северен поток 1" и "Северен поток 2" е за години напред да осигурят устойчивост и предсказуемост на доставките на такива количества газ, каквито са необходими на европейските страни", допълни още Путин.

Путин прогнозира, че въвеждането в експлоатация на газопровода “Северен поток 2” може да намали напрежението на европейския пазар, но същевременно подчерта, че проектът се сблъсква с административни пречки.

По думите му Русия е готова да съхрани и дори увеличи транзита на газ през Украйна след 2024г., когато изтича настоящият договор между Москва и Киев, в зависимост от нивата на потребление в Европа.

"Руският газов холдинг "Газпром" се интересува от дългосрочни договори с Европейския съюз, въпреки че губи в цените спрямо спот пазара", заяви Путин по време на форума.

"Германия получава природен газ при цени 250-230 долара, максимум 300 долара за 1000 кубически метра, вместо за цени 1500-2000 долара. "Газпром" изглежда губи, защото ако продаде газа на пазарна спот цена, ще получи 1 200 за 1000 кубически метра, докато той получава 250-300 долара", отбеляза руският президент.

"Германските компании трябва да се "поклонят ниско" на бившия канцлер Герхард Шрьодер заради факта, че сега Германия получава руски газ на ниски цени", заяви руският президент.

Според руския президент увеличаването на транзита на газ през украинската транзитна система е опасно, тъй като износването на тази транспортна система е над 80%.

"Не трябва да има допълнително увеличаване на този транзит. Всички продължават да ни намекват: увеличете доставките през Украйна още повече. Опасно е да ги увеличим! Газотранспортната система там не е виждала ремонт от десетилетия. Ако увеличим налягането, тръбата вероятно просто ще се спука. Европа ще остане изобщо без този транспортен маршрут", отбеляза Путин.

"Ако Европа се откаже от въглеводороди, особено от природен газ в бъдеще, как можем днес да поемем задължения за увеличаване на транзита през Украйна, ако Европа не го купува от Русия. Кажете ни колко ще купуват, сключват договори за обеми, тогава ще разберем колко можем да изпомпваме. Трябва да разберем обема на пазара“, обясни той.