Ройтерс: България може да пропусне ефективното използване на еврофондовете за възстановяване на икономиката


Българите ще застанат пред избирателните урни отново през юли, след като социалистите станаха третата политическа партия, която отказа да състави правителство след парламентарните избори миналия месец.

Социалистите, загубили почти половината от местата си в парламента след изборите на 4 април, заявиха, че ще бъде невъзможно да се изгради работещо мнозинство във фрагментиран парламент и ще върнат мандата веднага след като президентът им го връчи на 5 май.

Президентът Румен Радев трябва да разпусне парламента, да назначи временно правителство и да свика извънредни избори в рамките на два месеца - най-вероятно на 11 юли.

Продължителната политическа несигурност може да попречи на способността на най-бедната държава-членка на Европейския съюз да рестартира своята опустошена от пандемия икономика и ефективно да се възползва от 750-те милиарда евро фонд за възстановяване от коронавируса от ЕС, пише в свой коментар агенция "Ройтерс", цитирана от БГНЕС.

Решението на социалистите идва, след като както дясноцентристката партия ГЕРБ на трикратния премиер Бойко Борисов, така и новата антиестеблишмънтска партия „Има такъв народ”, водена от телевизионния водещ и певец Слави Трифонов, се отказаха от опитите да сформират правителство.

Народният гняв срещу широко разпространената корупция след почти десетилетие на управление на Борисов засили подкрепата за антисистемната партия ИТН.