Ангелкова: Туристите с резервация чрез "Томас Кук" ще бъдат върнати по домовете си

Министърът по туризма благодари на британското посолство

Николина Ангелкова

Николина Ангелкова

Правителството на Обединеното кралство и британският орган по гражданско въздухоплаване, който ще поеме управлението на „Томас Кук” след фалита, са предприели всички необходими стъпки, така че британките туристи и не само, които са резервирали своята почивка чрез „Томас Кук”, да бъдат върнати обратно по домовете си. 
Това ще стане за сметка на британския орган по гражданско въздухоплаване чрез техния гаранционен фонд „АТОЛ”, съобщи на пресконференция министърът на туризма Николина Ангелкова по повод фалита на един от най-големите световни туроператори, цитирана от БТВ. 

"В интерес на истината ние от петък сме в контакт с ръководството на компаниятa и с главния изпълнителен директор, от когото бяхме информирани, че събота и неделя ще бъдат критични с оглед на преговорите, които се водят за спасителния пакет на компанията. За съжаление явно до положителен резултат не се е стигнало и в 4.00 ч. българско време бе обявен фалитът на компанията. Ние сме в непрекъсната координация и контакт с британското посолство", допълни Ангелкова.

"Искам да благодаря на британското посолство за подкрепата. Те са предприели действия за покриване на разходите на туристите", заяви Ангелкова. По думите й утре ще се проведе среща с всички туроператори и хотелиери, които са работили с "Томас Кук" за това какви биха били последиците и какъв е точният брой туристи и хотели, които са били засегнати. "Нямаме информация за български туристи, които са останали там заради фалита на фирмата", посочи още тя.

"Следим ситуацията непрекъснато, за да защитим пазара на България. Предстои изключително сериозна работа". Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг във връзка с обявения фалит на британския туроператор „Томас Кук“.