Гърция: Акции за Covid проверки на заведенията и местата, където хората се събират

В Гърция властите засилиха контрола върху заведенията и местата, където се събират много хора. Здравният министър Василис Кикилиас съобщи, че 80% от новите Covid случаи в страната, които нарастват, са на носители на Делта варианта.

Свалиха ограниченията на остров Миконос. Местните власти съобщават, че има много слабо понижение на разпространението на Covid вируса, предава кореспондентът на БНР в Гърция.

Оказва се че полицията не може да ограничи с проверки събирането на много хора на едно място. Вместо в заведенията, партита се организираха във вили, на яхти или на брега на морето.

Властите в Гърция промениха тактиката и засилиха контрола върху заведенията. За нарушения на мерките налагат високи глоби или затварят заведението за две седмици.

От днес по същия сценарий се упражнява контрол и на островите Санторини, Родос, Закинтос и Крит, които са определени като част от „критична зона на Делта варианта" на Сovid-19.

Все повече са случаите на заразени деца в детските лагери, информират от здравното министерство в Гърция.

Днес отново има опашки от чакащи туристи на главните гръцки пристанища. На Пирея и Патра са необходими поне два часа за проверка на здравните документи на пътуващите, информират пристанищните власти