Гърция отваря туризма и сухопътните си граници на 14 май


На 14 май Гърция ще отвори всичките си гранични пунктове, за да избегне затрудненията, с които се сблъска страната миналата година, заяви министърът на туризма Харис Теохарис. Изказването му беше в отговор на депутатско питане във връзка с туристическия сезон, съобщи МИА.

Той обясни още веднъж плана на правителството в пет точки с предварителни изисквания за пътуване в Гърция: или ваксинация, или негативен тест, комбиниран с контрол при влизането, за да бъдат открити положителни на коронавирус посетители, хотелска карантина за изолиране на заразени, ваксинация на туристически работници, както и стриктно спазване на здравните протоколи, "които миналата година запазиха сигурността както на туристите, така и на гражданите".

Той подчерта, че Гърция първа е обявила плана си за работа на туризма по време на пандемията.

Министърът обясни, че когато има бързи тестове на летищата, няма да бъде необходимо 24 часа по-късно туристите да бъдат издирвани и събирани от хотелите, за да бъдат преместени в хотелите за изолация, а изолацията ще бъде възможна директно на летищата, което дава по-голяма сигурност на останалите граждани. По същия начин, ако някой пътува с автомобил и даде положителен тест, ще може да се върне обратно.

Теохарис отхвърли твърденията, че туристите, които вече са влезли в страната, се разхождат свободно, за разлика от гражданите, които са под карантина, и подчерта, че правилата и мерките, които важат за гърците, се отнасят и за чужденците.

Неваксинираните няма да бъдат дискриминирани и ресторантите няма да бъдат отворени само за ваксинираните.

Относно обсъждането на „covid-free“ острови, министърът заяви, че подобен подход е погрешен, тъй като планът за туризма се отнася за цялата държава като безопасна дестинация. Жителите на определени острови се ваксинират по оперативни причини и това няма връзка с туризма, каза Теохарис, цитиран от БГНЕС.