Гражданите на Украйна и на Йордания влизат у нас без PCR тест от 31 юли


13 автобуса с украински туристи, които имат резервация за Слънчев бряг, стоят блокирани в Украйна. Причината е въведеното преди три дни изискване украинските граждани да представят три дни преди отпътуването си за България отрицателни PCR тестове.

Заради поредната промяна в мерките, които взема страната за борба с коронавируса, гневни туроператори чакаха министъра на туризма Марияна Николова в курортния комплекс. Тя отмени заповедта, с която украинските туристи се задължават да представят отрицателни PCR тест 72 часа преди отпътуването си за България.

Туроператори съобщиха, че за август и за септември са започнали продажби на туристически пакети при засилен интерес от страна на украинските туристи и след масирана реклама на страната ни в Украйна. По думите на туроператора Иван Керязов украинците са отменили почивките си за Черна гора, за Хърватия, за Албания и са ги пренасочили към България.

Преди да влезе в сила заповедта, на ден в страната ни са пристигали по 10-12 автобуса с украински граждани.

"Кому беше нужно това да се въведе PCR тест предвид на това, че епидемиологичната обстановка в Украйна няма промяна, предвид това, че за тези 12 дена, в които присъстваха украински туристи тук, няма нито един случай в болница, заболял, предвид това, че всички туристи пристигат с медицинска застраховка с разширение за Covid-19. При тази създадена организация, при започване на усилена реклама от страна на украинските оператори за пазар в България с автобусни програми, с продажби за август, с продажби за септември, ние в един момент спряхме украинския пазар. Как оттук нататък тези партньори и хора да ни имат доверие като дестинация, като ние на 10 дни променяме решенията", каза Иван Керязов.

Министърът на туризма Марияна Николова коментира, че притеснението на туроператорите е основателно.

"Вчера съм изпратила писмо на министъра на здравеопазването, тъй като той е компетентен да осигури този акт, и днес имам уверението, че изискването за 72-часова проба за отрицателен тест няма да важи за украинските туристи. Днес очаквам да бъде издадена заповедта", допълни Николова.

В момента едва 30% от хотелите в Слънчев бряг работят. Очаква се през август да отворят още почивни бази.

55 милиона лева е субсидията за предвиденото финансиране с 35 евро на празните седалки в самолетите. Тази мярка ще продължи три сезона. На сайта на Министерството на туризма туроператорите могат да прочетат какви са условията за кандидатстване за финансовата помощ. С 50% ще бъдат намалени наемите на търговските обекти в Слънчев бряг този сезон.

Министерството на туризма изработва план, който ще очертае подготовката за предстоящия зимен сезон, посочи пред журналисти в курорта "Слънчев бряг" министърът на туризма Марияна Николова.