Министърът на туризма: Загубите за България от войната в Украйна ще са огромни

Христо Проданов

Христо Проданов


„Хора, евакуиращи се от Украйна, пристигат на наша територия. Това, което правим ние е да събираме оферти от собственици на хотели, които да ползваме за бази за настаняването им – разбира се срещу заплащане”, заяви пред Нова тв министърът на туризма Христо Проданов.

По думите му парите ще дойдат от държавната хазна. „Искаме да предложим нощувка и пълен пансион с изхранването. Това е което сме подали като оферта на хотелиерите. Ще разчитаме разбира се и на европейска солидарност. Защото като най-близка държава до Украйна е нормално бягащите от военните действия да се обърнат към нас”.

„Нямаме абсолютно никакви ограничения – могат да кандидатстват хотелиери от цялата страна, които могат да предоставят подслон и подкрепа. В Министерски съвет ще бъде разположен координационен център, който ще разпределя пристигащите. Надяваме се до понеделник да имаме готовност да свършим това, което се очаква от нас”.

Министърът на туризма очаква кризата Киев - Москва да се отрази изключително неблагоприятно на българския туристически сезон това лято, а загубите да бъдат огромни.