Министри на туризма от ЕС обсъдиха зелените паспорти

Група от страни членки на ЕС планира да представи списък с приоритети за въвеждането на зелените паспорти, която да улесни пътуванията в блока, въпреки пандемията.

Документът трябва да бъде въведен по един съгласуван и улесняващ потребителите трансграничен начин, заяви австрийският министър на туризма Елизабет Кьостингер след среща с 12 министри на туризма от страни членки на ЕС, състояла се във Виена.

Тя смята още, че свободните трансгранични пътувания трябва да бъдат възможни отново в ЕС до лятото. Кьостингер разговаря в понеделник по въпроса с нейни колеги от Франция, Германия, Гърция, Италия, Испания и др.

Австрийският министър призова за съгласувани в ЕС критерии за изискванията за влизане, като например по отношение на приемането на отрицателен резултат за тест за коронавирус с цел разрешаване на пътуване.

Кьостингер подчерта, че зелените паспорти трябва да са валидни и да могат да се разчитат на всяко летище и във всеки хотел в Европа.

Първа версия на такъв паспорт в Австрия ще бъде въведена в края на април.

Зеленият паспорт е сертификат, който трябва да съдържа информация за ваксинация срещу коронавируса, негативни резултати от тестове или сведения за прекарана зараза. Целта му е да улесни пътуванията.