Н. Ангелкова: Повечето компании в туризма очакват загуби между 50 и 100%

Николина Ангелкова

Николина Ангелкова

"Туризмът изживява най-тежката си криза. Ще отнеме много време за възстановяване", заяви пред бТВ министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Издадохме съвместни указания и препоръка заедно с Комисията за защита на потребителите, тоест, до 13 юни няма да има възможност за възстановяването на предварително предплатени суми за нереализирани почивки. Препоръчвам на потребителите да предпочетат ваучер в рамките на 24 месеца, вместо пари, но при същите условия. Това ще подпомогне туристическия бизнес", обясни Ангелкова и добави, че някои авиокомпании също предлагат ваучери.

"Фирмената задлъжнялост нараства изключително много, това е като лавина", каза Ангелкова и припомни идеята за създаването на гаранционен фонд в туризма.

"Тогава всички ни оплюха, но сега започват и от туризма и от туроператора да искат да се върнем към нея. Защото това сега щеше да им помогне в тази ситуация. Нямаме към момента точни изчисления за загубите в туризма. Но повечето компании очакват загуби между 50 и 100%", призна тя.