Стела Балтова: Само на един туристически обект има стикер "100% ваксиниран персонал"

"Това, че успяхме да възвърнем жизнеспособността на сектора, е много добре", коментира пред БНР служебният министър на туризма Стела Балтова.

"По неокончателни данни за периода май-юли у нас е имало 2,2 милиона туристи. Най-висок е ръстът на чуждестранните туристи. Българските туристи са близо 100% повече спрямо миналата година. Близо 1,5 милиона са българите, предпочели да почиват в страната ни. При чужденците на някои пазари отчитаме много високи ръстове – Чехия около 300%, Полша и Румъния по 200%, Украйна", съобщи министър Балтова.

"Най-вероятно и август ще е успешен за българския туризъм, ако успеем да запазим епидемичната ситуация", прогнозира Стела Балтова, като акцентира върху отговорността за спазването на мерките.

"Тазгодишната ситуация с туризма у нас може да се окаже добър опит, за да може идната година българите отново да изберат страната като място за почивка", смята министърът на туризма.

"Ако продължим да работим в ситуация на епидемия, имаме вече и оперативен план как ще се развива ситуацията, включително с туристическия бизнес, когато се променя епидемичната обстановка. Здравните мерки трябва да бъдат обвързани категорично със социално-икономически мерки", заяви още Стела Балтова.

"Вече са обособени карантинни хотели – един за северната и един за южната част на Черноморието. Само на едно място има поставен етикет "100% ваксиниран персонал", през следващата седмица ще бъдат поставени още 2 такива стикера – в един хотел и за една туроператорска компания", каза още тя.