"Томас Кук" е пред фалит, последният полет до България е днес

Във Великобритания готвят мащабна операция по прибиране на туристите у дома

Най-старата туристическа компания в света - “Томас Кук”, е заплашена с фалит. Този уикенд ще бъде критичен за фирмата, тъй като трябва да намери още 200 млн. паунда освен 900-те млн., които основният и акционер - китайската Fosun Tourism, обеща да даде, за да я спаси.

Допълнителните средства се искат от кредиторите на “Томас Кук”. Става дума за 10 банки, които настояват за буфер от 200 млн. паунда, който да осигури зимния сезон на туроператора. По принцип той се смята за по-слаб и обикновено се компенсира от летния.

През първата половина на годината обаче компанията е натрупала 1,5 млрд. лири загуби.

Според нейни представители това се дължи на поредица от проблеми, сред които политическа нестабилност в популярни туристически дестинации като Турция, твърде горещото лято и това, че много клиенти от Великобритания се въздържат да ходят на почивка заради Брекзит.

Туристическият гигант е ударен и от конкуренцията на онлайн туристическите агенции и нискобюджетните авиокомпании. В момента има около 600 000 души по света, които са изпратени на почивка от “Томас Кук”. Част от тях са и в България. Проверка в сайта на компанията показа, че последният и полет от Лондон за нашата страна ще е на 21 септември до Бургас.

Ако “Томас Кук” фалира в близките дни, около 150 000 британски туристи няма да могат да се върнат от ваканция и 21 хил. служители ще останат без работа. Британският орган за гражданска авиация се очаква да организира най-мащабната хуманитарна операция в мирно време, за да ги прибере във Великобритания. Той ще трябва да наеме допълнителни самолети, което ще струва на британските данъкоплатци милиони лири. Причината е, че според британското законодателство единствено пакетните ваканции на “Томас Кук” са застраховани. Ако се резервира само полет или хотел през компанията, застрахователно обезщетение не се полага. Затова експерти съветват хората да пазят всички финансови документи от почивките си, ако се стигне до фалит и трябва да правят допълнителни плащания за хотел или полет.

“Томас Кук” продава почивки за 9 млрд. паунда на година и има 19 млн. клиенти в 16 държави. В България работи от средата на 90-те години, като след 2002-2003 г. започна да докарва у нас по над 250 хил. чужди туристи предимно от Германия и Великобритания, които през последните 2-3 години надхвърлиха дори 300 хил. туристи на сезон.

През годините компанията е инвестирала близо 50 млн. евро в обновяване на хотелска база по морето, която оперира под своята марка, предимно в Златни пясъци и Слънчев бряг.