В Гърция полицията следи за спазване на анти-Сovid мерките

Властите в Гърция съобщават за засилен контрол в туристическите райони за спазване на антиковид мерките. При влошаване на обстановката има сценарии за въвеждане на локална карантина. Остров Тасос, където почиват много българи, е с единични случаи на заразени.

От Атина изпращат извънредни полицейски екипи на островите с висок процент на заразяване, съобщават от министерството по защита на гражданите.

Забранено е събиране на туристи и организиране на партита без спазване на дистанция и маски. С дронове, но и вече в социалните мрежи, следят за незаконните събирания на островите.

Във фокуса на властите са Миконос, Парос, Йос, където се увеличават случаите на заразени. Властите не изключват въвеждане на карантина.

Засега остров Тасос, където има много българи на почивка, е с единични случаи на заразени на базата на данни от масовите ежедневни тестове, информират от здравното министерство.

В Гърция не спират протестите срещу задължителното ваксиниране. Последната демонстрация беше на учителите. За тях се изисква сертификат за ваксиниране или два теста на седмица.

За отказалите се въвежда принудителна неплатена отпуска. Учителите по заместване остават безработни, ако не се ваксинират.