Влизането в България по три критерия


Здравните власти разхлабват още противоепидемичните мерки в страната. Това стана ясно от брифинг на здравния министър в оставка Костадин Ангелов и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, съобщи БГНЕС.

Присъствените занимания в езикови, образователни центрове и школи от утре, 24 април, ще са разрешени, съобщи Ангелов.

Спортните събития на открито отново ще могат да се провеждат пред публика. Стадионите ще бъдат отворени за феновете от утре. На трибуните обаче ще се допуска до 30% заетост от капацитета на стадиона.

Със следващата заповед на здравния министър, след като бъде удължена извънредната епидемична обстановка, ще се увели и броят на класовете, които могат да присъстват в училище. Това ще стане от 10 май.

От 1 май, във връзка с туристически сезон, ще разрешим влизането в страната да става с ваксинационен сертификат, с документ за отрицателен PCR тест за коронавирус и с документ за преболедуване на COVID-19 не повече от 6 месеца от датата на влизане на територията на страната, съобщи Ангелов.

Доц. Кунчев от своя страна уточни, че преболедуването се доказва с документ не от болница, а с документ от PCR или антигенен тест.

В отговор на въпрос на БГНЕС Костадин Ангелов заяви, че не се предвижда разхлабване на мерките по отношение на организираните туристически пътувания. Може би следващия месец. Много е важно как върви пандемията, заяви той.