Турция може да снабдява Европа с газ от своите терминали за втечнен природен газ


Турция може да играе роля в преодоляването на световната енергийна криза, като използва своите пет терминала за втечнен природен газ, заяви в петък министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Дьонмез заяви пред Ал Джазира, че някои от терминалите са на разположение, особено през лятото, и че те могат да бъдат използвани за доставка на газ за европейските държави, ако бъде поискано това.

Той заяви, че Турция е една от страните, които са най-близо до държавите, доставящи природен газ и петрол. "Турция е най-подходящата точка, в която ще се срещнат търсенето и предлагането", каза той.

"Ние сме страна, която може да доставя газ от около 15 държави. Тази инфраструктура обслужва предимно вътрешните нужди, но също така има капацитет да предоставя услуги на Европа", каза той.

По-рано страната обяви, че ще изпраща природен газ на България по силата на споразумение, подписано между двете държави.

Българският министър на енергетиката Росен Христов заяви по-рано, че преговорите са свързани с използването на капацитет от 1 млрд. куб. м газ от терминалите за втечнен природен газ на Турция.

Коментирайки енергийния сектор на Турция, Дьонмез заяви, че преди около 20 години страната е била зависима само от руския газ, но сега е изградила нови газопроводи, които снабдяват както Турция, така и други държави в Европа.

Той каза, че страната внася природен газ от Азербайджан и Иран и е диверсифицирала източниците със своите пет терминала за втечнен природен газ, два от които са на сушата и три в морето.

"С това сме осигурили диверсифициране на доставките. Купуваме втечнен природен газ от Египет, Алжир и Нигерия, и особено от страните от Персийския залив. От време на време купуваме и от САЩ", каза той.

"Когато разглеждаме капацитета и броя на терминалите за втечнен природен газ, Европа вероятно не разполага с толкова голям капацитет, колкото ние. Те увеличиха капацитета и терминалите за втечнен природен газ едва през последните години", каза Дьонмез.

Министърът подчерта, че обстоятелствата днес показват, че инвестициите, които Турция е направила досега, са позволили на страната лесно да се справи с настоящата енергийна криза.

Потреблението на газ в Турция е около 55-60 млрд. куб. м.

"Ние сме една от четирите държави, които потребяват най-много газ в Европа. Въпреки това имаме възможност да доставяме и свързваме 100 млрд. куб. м газ годишно към турската национална система както с газопроводи, така и с терминали за втечнен природен газ", каза Дьонмез.

Това означава, че при необходимост Турция може да доставя 40 млрд. куб. м газ за Европа.

Относно планирания център за търговия с газ в Турция той заяви, че газовият център ще започне да функционира до една година.

"В Източна и Югоизточна Европа няма центрове за търговия с газ. Страните от региона, с които сме в контакт, също подкрепят този проект за газов център. Надявам се, че ще успеем да пуснем в експлоатация газовия център в рамките на една година", каза той.

Дьонмез коментира и проучвателните и сондажните дейности на Турция за природен газ в Черно море, където до момента страната е открила 710 млрд. куб. м газови запаси. "В Черноморския регион има значителен потенциал", каза Дьонмез, като отбеляза, че държавата е провела 2880 теста в газовото находище в Сакария.

Анкара има за цел да започне да изпомпва газ към националната мрежа през 2023 г., когато се навършват сто години от създаването на съвременна Турция, като устойчивият добив на плато ще започне през 2027-2028 година, съобщава БГНЕС