Валентин Николов предположи какво пише в изчезналата пътна карта за "Турски поток"

Валентин Николов

Валентин Николов

"Най-неочаквано беше мораториумът да бъде гласуван от управляващите. Очаквам драстично повишаване на цените на тока, ако не се намерят мерки, модел и вариант за икономиката да не фалира. Бюджетът в момента формира високи приходи от ДДС и акцизи, тези пари трябва да влязат в полза на бизнеса и на хората. Те досега не го усещат заради този глупав мораториум. Моделът на управление е на нищонепредлагане и анализиране. Мораториумът прекъсна възможността на КЕВР да формира цена на електроенергията. Дори да изтече мораториумът, няма как да се промени цената на тока от 1-ви юли". Това заяви бившият шеф на БЕХ Валентин Николов пред БТВ. 

"Европа е много зависима от цената на газа, за да прави ток, защото има много газови централи. България трябва да защити задължително икономиката и бизнеса си, защото сме най-бедните в Европа. Веднъж пари се взеха от АЕЦ "Козлодуй" за компенсациите от октомври до декември. Всичко това трябва да се прави внимателно, защото БЕХ има два облигационни заема, които се следят внимателно от банките. Бюджетът е вариант да се направи така, че да се намали цената на електроенергията", каза още Николов.

"Не съм виждал пътната карта. В нея обикновено пише срокове, в които трябва да се построи Турски поток, а не цената на газа. Откакто съм изпълнителен директор на БЕХ, ДАНС е влизала няколко пъти на проверка, защото се говорят невъзможни неща - че газ се изнася от Чирен към Румъния. "Булгаргаз" няма лиценз и не може да продава гориво за Румъния. По-евтиният газ от Азербайджан не идва, защото няма път", коментира Валентин Николов.