​Политици и магистрати перат с цесии тайните си пари в КТБ

Съдът може да обяви прихващанията между вложители и кредитопулатели за незаконни, а това да се превърне в нова финансова бомба

Докато обикновените вложители чакат кога касите на затворилата КТБ ще отворят и ще могат да си изтеглят дребните спестявания, тарикати с депозити за  милиони в банката заличават следите си и се измъкват с изпрани авоари и сухи от скандала. Това разкриха пред Faktor.bg финансисти, запознати със задкулисните игри в блокирания от три месеца трезор на Цветан Василев.

Само за последните дни, чрез сключване на цесии между получатели на кредити и вложители с депозити са прихванати близо 800 млн. лв. Най-голяма е далаверата за лица със спестявания над гарантираните 200 хил. лв. Става дума за много политици, съдии, прокурори, агенти от ДАНС, високо поставени  в държавната йерархия чиновници, босове от ъндъграунда, които са имали огромни депозити, необявени в декларациите им пред Сметната палата. Повечето от тези спестяванията са тайни, а произходът им трудно може да се докаже, дори и да са взимали депутатски и министерски заплати и хонорари. Реално голямата част от тези пари се предполага, че са получени от корупционни сделки и обвързаности с мафията. Но днес, вместо да станат явни, отново се прикриват.

Според източници от Централната банка от миналия четвъртък има писмо от БНБ, с което длъжностните лица имат право да преценяват и разрешават промяна в наличните договори както при депозитите, така и при обезценка на кредитите и пълното им покриване. Именно то е развързало ръцете на синдиците да бъде разрешено сключването на цесии.

Каква е най-просто технологията - ако имаш 1 млн. лв. депозит в проблемната банка и с него покриеш кредит за 1 млн., двамата споразумяващи се нулирт всякакви задължения към финансовата институция. Депозанта получава 30 или 40% по-малко от вложената сума, а кредитора си спестява тези пари. В противен случай при фактически обявен фалит на банката притежателят на депозит за 1 млн. лв. ще вземе само гарантираните от държавата 200 хил., другата част изгаря. Но при сключена цесия ще възвърне поне 600 хил. от авоарите си, тоест, печели с 400 хил. отгоре. Освен това името му се изчиства и утре няма да цъфне в отбора на изгорелите вложители.

Финансисти обясняват, че на практика тези, които имат повече от 200 хил. отделят сумите като главница и са в състояние да приложат свободните пари по депозита, все още разчетени като такива в банката - като възможност за замяна на дълг и погасяването му. При евентуален фалит тези пари ще изгорят и ще бъдат загубени според закона. Но в конкретната ситуация покриват кредити, които могат да бъдат възстановени с други реални пари от оборота. На практика се получава замяна или субсидиране на едни пари, които никога няма да бъдат взети под внимание при фалит, с едни реални кредити, срещу които би трябвало да има съответните ипотеки и гаранции. Така вторичната загуба за държавата ще надскочи някъде около 1 млрд. лв., изчисляват експерти. 

Рискът на депозантите с над 200 хил. лв. е поет на 100% чрез регистрирането на цесиите за сметка на частична тяхна загуба и на пълната загуба за държавата. Фаталното в случая обаче е, че според юристи тези цесии са спорни и могат да бъдат атакувани в съда. При съдебно дело е възможно да не бъде призната практиката за влязло в сила споразумение чрез цесия, а това ще нанесе огромни щети и на двете страни в сделката. Този омагьосан кръг от липса на практика и закон може да изостри до такава степен междуличностните отношения в страната, което да доведе до друг вторичен срив на банковата система. Примамливите днес за кредитори и вложители цесии се превръща в поредната финансова бомба. 

На този етап цесиите са и изгодна форма да се заличат имената на депозантите, и никога да не станат публични явните тайни на властта и ъндъграунда. Юристи и финансисти признават, че през последните години комисионните за услуги не са получавани кеш, а чрез откриване на тайни сметки в КТБ с префернциални лихвени проценти. Така и много хора от властта и политици са получавали скрити доходи. Юристи предупреждават, че не е изключено след време заличените имена на вложителите да бъдат обект на изнудване, както стана с досиетата на ДС.

Неофициално се твърди, че хора, свързани с икономическия екип на Реформаторски блок и кръга около една медийна групировка, са най-активните посредници за сключването на подобни цесии.

Така реално черната кутия на КТБ няма да се отвори и мръсните тайни на олигархията и обръчите й ще останат тайна.