България е на първо място по брой на мултимилионерите и милиардерите в Източна Европа

70% от собствениците на строителни компании у нас са милионери

В България в момента има около 10 хил. милионери, а според някои тази цифра е консервативна“.
В световен мащаб милионерите наброяват около 10 милиона души, като богатство им възлиза на 40,7 трлн. долара.
Проучване на „Мерил Линч“ (Merrill Lynch) изненадващо показва, че трите региона с най-голяма концентрация на милионери са Латинска Америка, Близкия изток и Източна Европа.
Полша, Чехия и Словакия заемат първите три места в Източна Европа в класацията на милионерите, следвани на четвърто място от България, се посочва в публикацията.
Страната ни обаче е на първо място по брой на мултимилионерите и милиардерите в Източна Европа.
В България няма официални статистически данни, по които да бъде изчислен броят на милионерите, както в САЩ примерно се използват класациите на списание „Форбс„, а и е трудно да бъде дефинирано понятието милионер, според Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие.
Когато се изчислява броят на милионерите, не е достатъчно просто да бъдат взети предвид активите им, а трябва да бъдат включени и парите, които те дължат.
Един милионер може да притежава имущество, оценено на 50 млн. евро, но в същото време може да дължи 50 млн. евро на банката. Ако се разглеждат само активите по отношение на притежанието на недвижимо имущество, някои твърдят, че всички, които притежават недвижима собственост в центъра на София, ще бъдат милионери.
По същия начин всеки, който притежава земеделска земя около столицата, която може да бъде урегулирана и продадена на строителни предприемачи, е също милионер.
По отношение на милионите в банката обаче тези хора са малко, повечето от тях са реинвестирали богатството си, за да го увеличат. Един милион не е чак толкова много и около 70% от собствениците на строителни компании в България са милионери, както и голяма част от бизнесмените в туристическия сектор, според Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара.