Bloomberg: Виваком може да бъде продаден за 1 млрд. евро

обствениците на "Българската телекомуникационна компания" са наели съветник, който да намери нови инвеститори за най-голямата телекомуникационна компания в страната. Акционерите на Vivacom, с което име е известна компанията, работят с Lazard Ltd. по този процес, заяви предприемачът Спас Русев в интервю за Bloomberg. Русев е най-големият инвеститор във Vivacom с дял от около 46%.

Продажбата на оператора може да генерира най-малко 1 млрд. евро (1,1 млрд. долара), твърди финансовата агенция, като се позовава на запознати източници. Vivacom е изпратила предварителна информация до потенциални купувачи, поясняват те, като са поискали да не бъдат идентифицирани, защото информацията е частна.

Едва преди месец главният изпълнителен директор на компанията Атанас Добрев коментира спекулациите, че Vivacom ще смени собственика си, заявявайки, че "в момента компанията не говори с потенциални инвеститори". По думите му евентуална продажба или смяна на собственика не би повлияла на бизнеса, а потенциалният интерес показва доброто му развитие.

Потенциална сделка би увеличила още повече оценените на почти 15 млрд. долара сливания в Източна Европа, обявени през тази година, показват данни на Bloomberg. През миналата година BC Partners се договори да придобие контрол на United Group BV, медийна и телекомуникационна компания в Югоизточна Европа, от KKR & Co. Тази сделка оценява компанията на около 2,6 милиарда евро, заяви тогава източник, запознат с продажбата, съобщава Investor.bg.

Продажбата на Vivacom би могла да привлече интерес както от частни инвестиционни компании, така и от други телекомуникационни компании. Представител на Vivacom отказа да коментира темата, а от Bloomberg не са се свързали веднага с представител на Lazard.

Специализираното в новини за сделки издание TMT Finance съобщи за потенциалната продажба по-рано, позовавайки се на неидентифицирани източници.