БСК предупреди: Много предприятия ще минат в сивия сектор заради постъпването на тока

Най-важно е създаването на този Фонд за енергийна сигурност, който да гарантира успешното въвеждане на пазара на електроенергия, коментират от бранша

Много предприятия ще фалират или ще минат в сивия сектор заради постъпването на тока. Това заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев, цитиран от „Фокус”. Той коментира, че има риск поскъпването на електроенергията да принуди много предприятия или да преминат в сивия сектор, или да прекратят дейността си. Колев подчерта, че бизнесът настоява цената на тока да бъде замразена до пълната либерализация на енергийния пазар от първи януари следващата година.

„За нас е най-важно създаването на този Фонд за енергийна сигурност, който да гарантира успешното въвеждане на пазара на електроенергия, с който да бъдат отделени всички тези многобройни добавки, надбавки, преференциални цени на различните производители, а те да излязат на пазара, да продават съобразно своята ефективност и съобразно продажбите си да получават своята добавка от този фонд“ , коментира Колев и допълни, че в този случай цената ще бъде намалена. По думите му, цената ще се формира на базата на конкуренцията и качеството на услугата ще се повиши.

Камен Колев бе категоричен, че работодателите не са безразлични към устойчивостта на енергийната система. Той допълни, че стабилната система създава прогнозируемост и предвидимост за бизнеса.