ЕК хвана Драгомир Стойнев в лъжа и манипулиране на обществото

За по-малко от седмица, Брюксел опроверга втири министър на Орешарски

 

За една седмица Европейската комисия опроверга втори български министър, уличавйки го дипломатично в лъжа и злоупотреба с обществото. След транспортният министър, този път гафът е на икономическия му колега Драгомир Стойнев.

От ЕК отрекоха твърденията на министъра, че от 1 юли България ще плаща глоба, тъй като не е отделила електропреносната мрежа от системния оператор.

Според ЕК не е вярно, че от днес започват да се трупат дневни глоби за България заради енергетиката и казаха, че не знаят за никакъв краен срок, който е изтекъл вчера, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел.

Изявлението дойде по повод поредните измислени твърдения на енергийния министър Драгомир Стайнев, че след като до вчера България не е отделила електропреносната мрежа от системния оператор, от днес ще плаща глоба.

Европейската комисия припомни, че още през януари е завела дело срещу страната ни в Европейския съд заради това, че не е въвела в националното си законодателство третия енергиен пакет и свързаните с него директиви за природния газ и електричеството.

Комисията е поискала от съда и да наложи на България дневна глоба от 8 500 евро.

Съдебно решение обаче още няма, а Марлене Холцнер, говорителка на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, обясни, че обикновено минават поне месеци, докато съдът проучи даден случай и се произнесе.

Европейският съюз няма специален, вътрешен краен срок, в който България да приложи третия енергиен пакет.

Според него, тя вече трябваше да е разделила преноса на електроенергия от системния оператор още на 1-ви март 2012-а – преди повече от година.

Не знаем какъв краен срок изтича на 30-и юни – ние нямаме такъв краен срок, каза Марлене Холцнер, говорител на Европейската комисия по въпросите на енергетиката.