Емил Хърсев: Ние сме в чакалнята на еврозоната откакто у нас има валутен борд

За нова криза говорят единствено стандартните пророци на кризите

Емил Хърсев

Емил Хърсев

Ще бъдат ли по-богати българите през новата 2019 г.? Според финансиста Емил Хърсев отговорът на този въпрос е ясно "Да". "Първо, защото цялата армия от държавни служители ще получи обещаните им от бюджета увеличения на заплатите.

Икономистът Мика Зайкова обаче не може да отговори положително. "Колкото и да са много държавните чиновници, по-голямата част от хората няма да станат по-богати. Първо, ние сме сред страните, в които инфлацията расте най-бързо. Второ, ние сме страната с най-големите неравенства и запълването на тази дупка ще е трудно", обясни тя.

Хърсев обаче уточни, че бизнесът също е потвърдил намерение за увеличаване на заплатите с 8%. По думите му инфлацията винаги е по-ниска от ръста на доходите през последните 10 г.

Според Хърсев в сравнение останалите европейски държави качеството на живот у нас определено е добро и ние не сме на последно място в Европа.

"Три са страните, в които има малко по-ниски доходи от нас - Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово", отбеляза обаче Зайкова.

"Защо имаме излишък? От капиталовите разходи, не от това, че изведнъж събираемостта е започнала да става по-висока", каза още тя в разговора.

Хърсев обаче отчете, че и събираемостта на данъци, акцизи и мита расте, и в същото време неизвършените капиталови разходи, които са били планирани в миналогодишния бюджет, водят до излишъка, с който завършихме годината.

Що се отнася до това, дали България ще бъде допусната до чакалнята на еврозоната, Хърсев бе лаконичен: Ние сме в чакалнята на еврозоната откакто сме членове на ЕС и у нас има валутен борд.

Той коментира и новината, че БНБ извършва надзор на 4-ри банки у  нас.

БНБ се похвали, че изпълнява надзорните си функции. Тя ги е прилагала специално към четири банки у нас. Като цяло системата е стабилна. Това са не само процедури, а отхвърляне на обвиненията, че БНБ не е извършвала надзора над банки, посочи Хърсев.

На въпрос на водещия очаква ли ни нова криза, той бе лаконичен: Влизаме в застой, ще има намаляване на растежа, но криза никой не прогнозира, с изключение на стандартните пророци на кризите. Когато излезем от една криза, се очаква да взелем в друга. Кризата може да я очакваме през 2020 година.