Големите бензиностанции с предложения как да паднат цените на горивата

Големите бензиностанции с предложения как да паднат цените на горивата. След извънредна среща с вицепремиера Томислав Дончев, от петролната и газова асоциация обявиха, че са готови да публикуват себестойността на горивата, ако антимонополната комисия разреши.

Големите вериги предлагат през зимата да не се влага биодобавка, която допълнително оскъпява горивата. Това ще спести няколко стотинки в крайната цена, но според държавата не бива да се прибързва.

„Би улеснило водачите, защото добавката понякога затруднява работата на двигателя през зимата, но тя не е безспорна. Такава мярка би концентрирала използването на по-скъпата добавка през летния сезон”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

От петролната асоциацията обясниха, че мерките, които предлагат, изискват законови промени и ефектът няма да се усети след ден – два, а цената вече пада.

„Не заради протестите, ако следите цената на суровия петрол, ще видите, че цената на суровия петрол падна сериозно, оттам и в крайния продукт в бензиностанцията”, каза Андрей Делчев, председател на БПГА.

Другите възможни мерки предвиждат намаляване на персонала в бензиностанциите, както и публично обявяване на цените.

„Това би могло да бъде интерпретирано и като мярка, която дава шанс на различни търговци да се сговарят по-лесно за цени. Няма безспорна мярка – дайте ни време”, заяви Томислав Дончев.

Реакцията от страна на Комисията за защита на конкуренцията все още няма.