КРИБ ще бойкотира тристранката, ако остане ССИ на Миро Найденов

Съюзът за стопанска инициатива е допуснат с нечия поръчка, става въпрос за фалшификации, твърди Кирил Домусчиев

Камарата на индустриалците в България (КРИБ) иска правителството да преразгледа решението си, с което връща в Националния съвет за тристранно сътрудничество Съюза за стопанска инициатива. Не бихме влизали в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), ако там присъства ССИ. Това обяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев на пресконференция в БТА.

„Категорично някой в министерството си е затворил умишлено очите. Този съюз е допуснат с нечия поръчка. За нас няма никакво съмнение в това. Става въпрос за много фалшификации”, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

По думите му организацията не покрива критериите за представителност. В КРИБ са констатирали, че компании са в списъка на фирите, които те са включили за преброяване. Като броят отрасли също не кореспондират на изискваните минимум 23, а са само 5.

„Така че за каква представителност да говорим, просто наша поредна българска история", констатира Домусчиев.

„Надяваме се длъжностните лица, които са си позволили да заблудят Министерски съвет, да си понесат последствията. Ако това не се случи, не бихме влизали в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), ако там присъства ССИ. Тогава правителството ще трябва да си води разговорите само с тях”, заяви още Домусчиев.

По думите му съюзът сега се е „оженил” за синдикатите.

ССИ e председателстван от забъркалия се в скандали по време и след първия кабинет „Борисов” бивши земеделски министър Мирослав Найденов. През годините пък беше свързван и с Алексей Петров, който също беше част от управлението му. Около повторния арест на бившата барета съюзът беше изключен от НСТС.