Кумец на Р. Овч. яхна за втори път АЕЦ „Козлодуй”

Социалната мрежа прегря от поредното неморално назначение на хора от енергийната мафия

 

Червеният активист и министър в две социалистически правителства Румен Овчаров и свързаната с него ядрена мафия отново овладяха АЕЦ”Козлодуй”. Това са първите коментари в социалната мрежа, след като стана ясно, че правителството е назначило нови шефове в централата.

След ГЕРБ БСП, ДПС и „Атака” не донесоха нов морал в управлението. В познатия стил „Цецо-кумецо” червените назначиха кумеца на Румен Петков – Иван Генов за шеф на централата. Генов вече е заемал този апетитен пост докато кумът му бе министър на енергетиката при предишната тройна коалиция. Не по-малко смущаващо е и друго лице от новата агитка – това на шефа на ТЕЦ „Марица Изток 2” Георги Христозов. Преди дни той цъфна в борда на БЕХ, а от днес е и в управителния съвет на АЕЦ. Името му смути силно силовака в БСП Румен Петков, който попита: „Кой го е предложил и назначил Георги Христозов в БЕХ?” За сега управляващите не дават отговори даже на своите си, а за Христозов се знае е, че в конфликт на интереси, защото е притежател на частна електрическа централа, обявен е за милионер, а ревизия и доклад на ДФК разкри далаверите му преди няколко години.

Ядреният физик Георги Котев разкри, че докато  е бил шеф на АЕЦ Иван Генов заедно с още четирима началница, са регистрирали частни фирми, а по-късно някои от тях прехвърлени на синове и съпруги.

Котев свързва регистрацията на първата фирма на шефовете от АЕЦ с поетапната подмяна на ядреното гориво от двата блока с новия вид експериментално и опасно.

„Хронология на фирмената история на ИКАР-В-04, според данни от търговския регистър и НИС “Делфи” - по дати, както и паралел с етапите на смяна на стария вид ядрено гориво от типа ТВСМ с новото - ТВСА.

Името на фирмата е образувано от първите букви на имената на съоснователите му, а именно:

“ИКАР - В – 04” означава:

И - Иван (Генов - изпълнителен директор на АЕЦ)

К - Кирил (Николов - Зам. изпълнителен директор на АЕЦ)

А - Александър (Николов - директор по производство в АЕЦ)

Р - Румен (Иванов - управител на фирма КВАНТ ИНЖЕНЕРИНГ)

В - Васил (Хаджиев- ръководител на управление в АЕЦ).

В интерес на истината следва да уточня, че посочените тук длъжности са били актуални към началото на 2007 г. и оттогава са претърпели някои изменения.

Физикът нарича фирмата “пералня” и посочва датата на регистрация - 18 март 2004 година, по фирмено дело № 2886/2004, в СГС (Софийски градски съд). Регистрираният първоначален уставен капитал е 50 000 лева (по-късно вдигнат на 500 000 лв., виж по-долу). Фирмата има свой сайт - ikar-v04.com. Тя е с предмет на дейност: Организация и управление на инвестиции в строителството, проектиране и строителство на жилищни, промишлени и инфраструктурни обекти, строително-ремонтни работи, търговия с недвижими имоти,проучвателна, консултантска и инженерингова дейност в областта енергетиката и топлофикацията. Най-отдолу в посочените дейности е сложено именно това, в което съдружниците са специалисти и вероятно именно в тази област е основната работа на фирмата. Съдружниците същевременно са и държавни служители в същата сфера на дейност. (Към момента на регистрация на фирмата Генов още не е бил директор, а зам.-директор на централата. В течение на времето съдружниците заемат различни длъжности в АЕЦ “Козлодуй”).

Приблизително по същото време руската компания ОАО “ТВЕЛ” изпраща в АЕЦ Козлодуй документацията за предстоящото да се внедри поетапно нов вид ядрено гориво, известно като ТВСА, пише Котев. Сред тази документация е и допълнението към техническата обосновка на безопасността, т. нар. раздел 31, за поведението на горивото. По-късно Котев, чиято работа в АЕЦ е била да следи поведението на горивото, ще установи несъответствие в съдържанието на този раздел 31 с характеристиките на реално доставяното през последните над 4 години гориво. Това е и основното обвинение на Георги Котев, за което той нееднократно говори пред медиите. Идеята е, че новото гориво вероятно е подменено с някакво по-евтино, което не подържа необходимите параметри според приложената документация. Разликата в цените само на една касета такова гориво може да достигне да 200-300 хил. евро, предполага Котев. По-късно споменатите шефове на АЕЦ регистрират още една фирма през 2004 г. в Старозагорския окръжен съд (решение № 1374 от 30. IV. 2004 г. по ф. д. № 614/2004) - дружество с ограничена отговорност “Ветроенергетика - България” – ООД. Съдружници са четирима от петимата основатели на ИКАР-В-04 и няколко нови лица. Липсва Кирил Николов. 

В началото на месец май 2004 г. Министерският съвет на България приема нова наредба за реда за издаване на разрешения и лицензии за внос и износ на ядрен материал. През месец октомври 2004 г. е доставена първата партида от новия вид гориво и още в същия месец - 12 броя от касетите са заредени в реактора на 6-ти блок, като начало на поетапния преход към новото гориво.

„Вероятно в резултат на успешния старт на начинанието, се е появил и първият солиден финансов бонус за организаторите. В резултат на което, на 20 декември 2004 г. с решение № 2 на Cофийски градски съд, уставният капитал на ИКАР-В-04 е увеличен от 50 000 на 400 000 лева. На 14 октомври 2005 г. уставният капитал на дружеството е увеличен до 500 000 лева. Поетапното заменяне на старото с новото гориво е в пълен ход и през същата година и в двата реактора са заредени, респективно доставени от Русия, само касети от новия вид.”

 Котев разкрива, че в края на месец февруари 2006 г. „славната петорка”, както той нарича съдружниците, решава да се почерпи за добре свършената работа и заминава на двуседмична екскурзия в Аржентина и Бразилия, участва в карнавала в Рио де Жанейро. „Към момента на завръщането им от там (на 1 март) се случва и един от най-рисковите инциденти в историята на АЕЦ Козлодуй. Той е свързан с отказ от спускане в активната зона на 22 от общо 61 броя органи за регулиране на реактора на 5-и блок.

На разговорен език специалистите ги наричат пръти. Ръководството на централата крие за инцидента. Тогавашният министър на енергетиката Румен Овчаров също казва, че нищо не се е случило в АЕЦ. По късно се разчува в чужбина и случаят е признат за инцидент от българския регулатор и от международната агенция. Блокът е спрян за 10 дни, загубите са за над 10 милиона лева, а наказани отговорни лица за инцидента няма”, посочва Георги Котев. Няма и компенсации от фирмата, доставила некачественото оборудване.

През май 2008 г. Котев предупреждава и офицери от ДАНС за извършваните далавери с гориво, но разработката е потулена и нищо не се случва.

Според ядрения физик Георги Котев чрез фирмите ИКАР-В-04 и ИКАР ТУР се перат пари като основната част от тях отива за политически партии и политици, които прикриват далаверата.