Нова телевизия вече официално е собственост на братя Домусчиеви

Сделката обаче подлежи на регулаторно одобрение

Modern Times Group (MTG) обяви официално на своя сайт, че е продала дела си от 95% в българската Nova Broadcasting Group, включваща "Нова тв", на компанията Advance Media Group, която е собственост на бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви, предаде БНР.

Пакетът от акции, закупен Advance Media Group, оценява 100% от компанията Nova Broadcasting Group на стойност 185 милиона евро. Сделката подлежи на регулаторно одобрение. MTG отбеляза, че продажбата ще доведе до нетна капиталова печалба от около 125,5 милиона евро.

"Нова" е един от двата водещи телевизионни оператори в България, наред с бТВ, който е собственост на CME, като разполага със седем телевизионни канала, както и допълнителен онлайн бизнес. Тя беше собственост на MTG от 2008-а година насам.

Коментирайки продажбата, Йорген Мадсен Линдеман, президент и главен изпълнителен директор на MTG, заяви: "Тази сделка с Advance Media Group ще осигури непрекъснатото развитие на "Нова", чийто главен изпълнителен директор Дидие Щосел и неговият екип се превърнаха във водеща търговска медийна група в България. Бих искал да благодаря на всички, които направиха този устойчив успех възможен".


От MTG посочиха, че Advance Media Group е дъщерно дружество на компанията Advance Properties, която притежава 117 дружества в 23 държави. Фирмените компании на Advance Properties оперират в повече от 10 индустрии, включително фармацевтични продукти, корабоплаване, пристанищни операции, недвижими имоти и производство на електроенергия, като самата група е собственост на българските бизнесмени Кирил Домусчиев и Георги Домусчиев.


Преди време MTG се съгласи да продаде "Нова" нa чешката компания PPF Group, но в последствие се оттегли от сделката по-рано тази година. Продажбата бележи края на участието на компанията в телевизионната индустрия в Централна и Източна Европа, където допреди няколко години заемаше водеща роля.