Порязаха с 20% приходите от ВЕИ

Парламентът прие с мнозинство въвеждането на такса от 20%  върху приходите от ВЕИ сектора.

Това бе последната тема на вчерашните дебати по Бюджет 2014, които депутатите дискутираха, затова днес те преминаха директно към гласуване.

Правото си на глас упражниха общо 182 народни избраници. 116 от тях се обявиха "за" въвеждането на подобен данък върху ВЕИ сектора, като това са депутатите от БСП, ДПС и "Атака". 38 "гербери" са против такъв данък, а 28 народни представители от опозицията натиснаха копчето "въздържал се".

От парламентарната трибуна бившият министър на енергетиката Делян Добрев обясни своя отрицателен вот, като направи уговорката, че той не е против подобна промяна за ВЕИ сектора, но вижда други нередности в предложението.

Припомняме, че почти "на тъмно" народните представители приеха на заседание на бюджетната парламентарна комисия въвеждането на 20% такса върху приходите на ВЕИ сектора. Предложението бе направено между първо и второ четене на Бюджет 2014 от депутати от четвъртите по сила в НС "Атака".

Дори само идеята за въвеждане на такава такса изкара на протест производители и работещи във ВЕИ сектора, които скандираха "Оставка" и освиркваха под прозорците енергийното министерство. Техните опасения са, че подобен данък ще нанесе сериозен удар върху сектора.