Проф. Вучева: Влизането на България в еврозоната е най-доброто за страната

По думите й оставката на зам.-шефа на БНБ Димитър Костов няма да се отрази на държавните и обществени интереси

проф. Христина Вучева

проф. Христина Вучева

Излишъкът е регламентиран в закона по начин, който позволява да има различни виждания и практики. Това обяви в ефира на Би Ти Ви проф. Христина Вучева.

Помолена да коментира оставката на един от зам.-директорите на БНБ Димитър Костов, който - отговаря за банковия надзор, тя деликатно посочи, че предпочита да приема официалната версия за оставката му. Но не би могло да се изключва и това, че тя може да има някаква връзка и със започналите стрес тестове в 6 български банки.

Би могло да има връзка оставката на Костов и  стрес тестовете на банките. Но съм склонна да вярвам на официалното обяснение. Но при всички случаи не виждам нищо особено съобразно интересите на страната ни или бъдещите преговори за присъединяването на България към еврозоната.

На въпрос на водещата дали България е готова за влизането в чакалнята на еврозоната, проф. Вучева бе пределно ясна: Готови сме за присъединяването към ЕРМ-2. Няма никакви изисквания за това, те бяха направени допълнително. Ние трябваше да бъдем приети още през 2007 година,  с цел да се успокоят валутите. А ние имаме един фиксиран курс на лева към еврото и това ни поставя в по-друга позиция спрямо Румъния, Чехия, Полша. Нашата позиция на фиксирания курс изисква да се присъединим към еврозоната. Крайно време е да ползваме позитивите от това членство и да си спестим всички неблагополучия за страната. Трябва да благодарим на правителството, че направи тази решаваща крачка, посочи тя.