Съпругата на червения Кадиев ще доставя тока на Бургас

В процедурата, стартирала през януари, са участвали четири фирми

Съпругата на червения Георги Кадиев – Соня Кадиева ще доставя електроенергия на община Бургас, съобщава „Флагман”. 

Бургаска община се възползва от осигурената възможност да потърси по-изгодна цена на ел-енергия от свободния пазар. Фирмата й „Енерджи Съплай“ EООД е обявена за победител във финализираната процедура, след като е осигурила най-ниска цена за исканите от общината 920 MWh енергия. Това показва проверка в Агенцията за обществени поръчки(АОП).

Процедурата по избор на изпълнител стартира през януари. В нея участваха четири компании – спечелилата „Енерджи Съплай“ ЕООД, „Ар Си Пауър Енерджи“ ООД, представлявано от Даниела Войнова, дъщерното дружество на ЕВН - „ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп“ ЕАД, както и „Мост Енерджи“, собственост на Тони Танева.

От четирите търговци на ток единствено „Енерджи Съплай“ ЕООД успява да се вмести в прогнозната стойност от 89 хил.лв. или 96,73 лв за MWh, което е два пъти и половина по-евтино от стандартната цена на „ЕВН България“.

Община Бургас ще трябва обаче да плати и такса пренос. Въпреки това се очаква общата цена да е с между 20 и 30 % по-ниска.

Фирмата на Соня Николова-Кадиева, доставя около 10 % от енергията на свободния пазар. Компанията има множество ветропаркове в Северозападна България. Соня Кадиева притежава еднолично фирмите „Енерджи съплай“ и „Енерджи съплай грийн“, както и 70% от „Либерна“ ООД, в което е в съдружие с Емил Костурков. От декларациите на Георги Кадиев пред Сметната палата става ясно, че съпругата му годишно декларира лични доходи от по 250 хил.лв. Оборотите на фирмата й са доста по-сериозни, но оперативната печалба е в тези стойности.