Служебни лица в служебно правителство използват междувластието за лични схеми

Случайни момчета, случайно попаднали на високо място кадруват в енергетиката

Илиян Василев*

Прекалиха с лъжите, както е видно от  интервю на служебния министър на енергетиката Павлов в опитите за омаскаряване на достоен човек. И тъй като са временно управляващи - веднага в казионните 24 часа. Официоз един вид.
Случайни хора попаднали на високо място. 
Не си ли дават сметка, а може би точно това целят, че вкарват нов и значителен политически риск, в проекта АйДжиБи? Ако е имало някакъв проблем - значи той се е случил за последниия месец и половина и само те са го видяли. Нито борд на директорите, нито акционери, нито министър Петкова, нито същия Петьо Иванов в качеството си шеф на БЕХ - нищо, напротив. И в последния месец и половина всичко изведнъж стана различно. Смешно е. Защото единственото различно е разкритата схема за поставяне на някой в управлението на проекта за да се осигури спечелването на търга за изпълнител - за тези 220 милиона евро. Да схемата в интерконектора България -Румъния.

Първо, истината е, че отговорност за този милиард кубически метра газ от Шах Дениз имат Булгаргаз, а Павлов се опитва тромаво да прехвърли проблема от болната на здравата глава, от свой да го направи чужд. Защото Булгаргаз е страна по този договор, не интерконектора. Тъй като имаше рамкова договореност между Шах Дениз консорциума и Булгаргаз, а същият този господин пропусна да конкретизира договора в срок, СОКАР и особено Бритиш Петролеум еднозначно заявиха именно на Булгаргаз, че има опасност да изгубим милиарда. И само благодарение на Петкова и уволнената преди дни Теодора Георгиева успяха да спасят договора на Булгаргаз. Ако сравните активността на същите хора по руското направление с активността по азерското - лесно може да си обясните, защо бяхме на крачка от загубване на азерския газ. 
Огромният проблем на тези "юнаци" е, че Булгаргаз имат договор с Газпром до 2022 година, а природният газ от Азербайджан идва през 2020 година, а няма какво да го правят, защото са поели задължение да пазят делът на Газпром на пазара, а потреблението не расте. Всичко е напаснато така, че Булгаргаз да обслужва само Газпром. 
Затова и отказват да купуват друг газ освен от Газпром, отказват да обявяват търг за количествата, за газ за балансиране, отлагат и въвеждането на правилата за балансиране на пазара на природен газ. 
Второ, отговорността на IGB беше само до етапа на окончателното инвестиционно решение. Трябва да си с психически отклонения да внушаваш - погледнете заглавието в „24 часа“ - бъдещо малко възможно събитие, като днешно сигурно и да го поставяш като основание за уволнение на човек, който има изключително признание.
Трето, този министър по-скоро трябва да бъде привикан за да отговори защо по негово време Булгаргаз е отказал да купува цялото добито количество от местния добив, имат ли отношение към фирмите които посредничат? И със своите далавери натоварват потребителите. Колко свързани фирми /като тази варненската/, на кого принадлежат и как се разпределят ползите по веригата на проектите и на доставката на природния газ? 
Четвърто, този човек няма никакво понятие от инфраструктурни проекти за да съотнесе анализ към разходи и ползи към проблемите на проекта на този етап, незавършен пазарен тест. За качеството на мислене е достатъчно да се види състоянието на Булгаргаз - една компания без бъдеще, без никаква стратегия и визия. Счетоводната къща Булгаргаз, на която Павлов беше доскоро шеф, след две години ще се продава за един долар и ще бъде изметена при освободен пазар. Не за друго, а защото подобни на Павлов и Иванов ръководители просписват времето за пренастройване на компанията, за нова стратегия, за нови клиенти, за нова конкурентноспособност - улисани в собствените си "дела".
Не се усещат, че дават негативна оценка за работата на Теодора Георгиева, която изобщо не се споделя от другите акционери, от всички, които са имали вземаме-даване с проекта. И негативната оценка не е подкрепена с нито един документ от органи на дружеството. 
По-добре да каже министър Павлов за цената на природния газ, която КВЕР сега няма друг ход освен да повиши с рекордните за историята на регулатора 30%. Какво направи за да няма това повишение?
Просто в тези среди няма място за корпоративно мислещи хора, а само за чиновници.
Каква висота на мисълта - Хамбарлиев имал опит за управление на интерконектор за 220 милиона евро, защото бил подизпълнител? /и то какъв?/ - на един злополучен проект повече от десет пъти по-малък? И как точно като подизпълнител има квалификация да управлява проект? Нормален мениджър, ще се постарае бързо да заличи от Си-Ви то си "опита" в ноторно известния проекта за интерконектор Румъния-България, защото той е пример за катастрофа като срокове и стойност. Да не говорим като качество.
Случайни момчета, случайно попаднали на високо място. 
За конфликта на интереси да прочете стандартите на ЕС - какъв е бил Петьо Иванов, когато въпросната австрийска фирма е получила контракта за интерконектора България-Румъния? От това какъв по явен и стресиращ конфликт на интереси? А той не го виждал.

Първо има т.н. cooling off период, в който съществува изрична забрана лице което заема публична или корпоративна длъжност да възлага работа на компания, за която преди това е работил - пряко или косвено. Този период е най-малкото три години, а за особено големи проекти може и да е повече.
Второ, и тогава и след това съществува задължение за публично обявяване от самото лице - в случая Петьо Иванов - за този потенциален конфликт на интерес. А го е скрил, носи отговорност и при всички случаи е трябвало сам да се отстрани от участие в процеса. Обявил ли е този конфликт на интерес за да освободи обществото от подозрението за възможна остатъчна свързаност с въпросната компания ?

И последно, господин Павлов. 
Скоро ще излезнат имената на "съдружниците" във фирмата - обслужваща износа на природен газ от находищата във Варненския залив. Не на тази, която в миналото го правеше, а новата - на новите. Подгответе си заявление за оставка. И не само Вие. 
Съзнавам, че докато Вие и такива хора като Вас сте на високи места - аз и моите партньори не могат да работят в България. Доброволно се отказвам и аз да работя по някакъв начин за да помогна на проекти, в които Вие участвате. Защото не мога да бъда съучастник в подобен институционален и административен разврат на посредствени хора. Веднъж вече вадих, след 1996 година, кестените от огъня като посветих много години от живота си за да възстановя доверието на инвеститори и партньори в България като място, където може почтено да се прави бизнес. И се наложи да си затварям очите за много зулуми в името на това да пазя имиджа на страната.

Втори път няма да го правя и не виждам смисъл да мълча. Още повече, когато става реч за служебни лица в служебно правителство, които използват междувремието и отсъствието на парламент и контрол. Когато виждам несправедливост и корупция няма да мълча.
Нали има свидетели на всичко това - или мислите, че сега ще уволните някой, след това ще омаскарите друг и така ще запушите устата. Има доста свидетели на това, че сте изисквали форсиране на тръжните процедури за да приключат до началото на месец май.

*Коментарът е публикуван на фейсбук страницата на автора.