Строим курорти за милиарди в стил Лас Вегас

Руският фонд „Закон, справедливост, милосърдие“ прави рехабилитационен център „Преображение“ в Сапарева баня

След няколко месеца в страната е на път да се развихри строеж на нови курорти за 2,9 млрд. лв., два от които са свръхмащабни. Първият е дело на френско-българско партньорство - „Дестинация Рила“ за 1,2 млрд. лв. Вторият е на група хонконгски инвеститори, които ще вдигат развлекателно селище в стил Лас Вегас край Елин Пелин за 1,6 млрд. лв.

Руският фонд „Закон, справедливост, милосърдие“ пък не се е отказал да строи рехабилитационен център „Преображение“ в Сапарева баня. Нещо повече - чужденците проектират по-голяма леглова база от първоначално замислената и търсят престижен международен оператор, който да управлява хотела.

„Строителството на обекта спря през март 2014 г., но очаквам през пролетта да бъде подновено.“ Това заяви за „Преса“ кметът на Сапарева баня Сашо Иванов. Първата копка бе направена в края на 2013 г. Оттогава се извършиха изкопни дейности и се наляха основите на част от сградите.

Едва ли финансови проблеми са причина за едногодишната пауза, тъй като руският фонд има сериозни възможности - той се грижи за социалните права на заетите в руската съдебна система. Неофициално се говори, че замразяването е заради конфликта между Русия и Украйна и последвалите санкции, които Западът наложи на Москва. Преди дни обаче бе сключено споразумение за примирие и ситуацията в региона може бързо да се подобри.

Началната концепция за „Преображение“ предвиждаше хотелът да бъде с 400 легла, а капацитетът на балнеоложката и медицинската част - 2000 души на ден. Заради това несъответствие проектът ще се преправи, като се увеличи легловата база. Ще бъде разширена хотелската част, ще се проектират и самостоятелни вили. Преди година бе съобщено, че общата инвестиция ще стигне 75 млн. лв., но вероятно сумата ще бъде увеличена.

Има голяма възможност да се сбъдне и идеята за нов зимен курорт в Рила - над Сапарева баня и Говедарци. Преди дни президентът на Френско-българската търговска камара Стефан Дюлае обсъди проекта с икономическия министър Божидар Лукарски. Подобна инвестиция за над 600 млн. евро няма как да стане без „зелена светлина“ от правителството, тъй като се отнася за изграждане на ски писти и съоръжения в чувствителен за обществото район - Рила.

През юли миналата година общинският съвет в Сапарева баня трябваше да даде предварително съгласие за продажба на 1800 дка земя, главно пасища в землището на с. Сапарево. Съветници от ГЕРБ и ЛИДЕР обаче не подкрепиха решението.

„Тогава политическата обстановка беше сложна. Сега изчакваме да бъде внесено ново искане от инвеститорите и общинският съвет ще го разгледа. Едва тогава може да започне работа по проектите“, обясни кметът на Сапарева баня Сашо Иванов.

Намеренията на инвеститорите са в Северна Рила да бъде изградена не само ски зона с хотели, но и туристически обекти за целогодишно ползване - голф игрище, аква парк, спортни площадки. Зад проекта стои френският гигант Accor, който е сред най-големите хотелски оператори в света „Новотел“, българската компания „Маркан“ и др.

„На този етап изчакваме промените в плана за управление на Рила. Той е много рестриктивен и ако се измени, ще позволи да се реализират големите и разумни инвестиции в района“, обясни Валентин Каназирев, изпълнителен директор на „Маркан“.

През април или най-късно през май се очаква да бъде направена първа копка на един от най-невероятно звучащите туристически проекти в страната. Инвеститори от Хонконг искат да превърнат зоната край голф игрището в с. Равно поле в най-модерния развлекателен център на Балканите. В българския Лас Вегас ще има хотели от най-висок клас, казина, аквапарк, мол, спортна зала и още куп атракции.

Засега детайлите на проекта се пазят в тайна, но „Преса“ разбра, че проектантите вече усилено работят по спортната зала, хотелите и конгресния център. Ще бъдат заложени офис сгради, а по непотвърдена информация - жилищни блокове и стотици къщи.

Все още се изчиства концепцията за водната зона, но е ясно, че ще има дузина пързалки и басейн с изкуствени вълни. В увеселителната част се предвиждат въртележки, блъскащи се колички, влакчета. Ще има и църква. Инвестицията в комплекса ще достигне 1,6 млрд. лв. Азиатците все още купуват земя за реализация на мащабната си идея. В края на миналата година те купиха голф игрището на Красимир Гергов, а неотдавна придобиха и над 300 дка общински терени. Сега предстои да купят над 1000 дка парцели на военните с отпаднало предназначение.