Total откри нефт в блока "Хан Аспарух"

Компанията не съобщава прогнозни количества

Френската компания Total е намерила нефт при сондирането в блока в "Хан Аспарух" в Черно море. Това става ясно от отчета й, а публикацията беше споделена във фейсбук от вицепремиера Томислав Дончев. Откритието е направено при проучвателните сондажи с кораб Noble Globetrotter II в продължение на четири месеца. Компанията обаче не съобщава прогнозни количества. 

Първият кладенец за проучвания с името "Полшков-1" е разположен на 128 километра от българското крайбрежие и рабатата по него започна през април 2016 г. 

На потенциалното находище се разчита да осигури природен газ за нуждите на страната, но още при сеизмологичните изследвания изненадващо се появи съществено наличие на петрол, което сега се потвърджава. Планиран е още един сондаж в блока през 2017 г.

“Тотал Е&П България”, в която Total държи 40%, а австрийската OMV и испанската Repsol– по 30 на сто, получи петгодишно разрешително за търсене и проучване на нефт и газ през август 2014 г. За правото да търси енергийни ресурси консорциумът плати 40 млн. евро, а инвестиционната му програма в проучванията е за около 1 млрд. лв.