"Винпром Пещера" и "Икономедия" се обвиняват в борсови далавери и поръчкова журналистика

"Винпром Пещера" бе замесена в поредния голям скандал, но този път не за купуване на влияние или далавери с плащания акциз, а в черна игра с компенсаторни бонове.  Алкохолната фирма отрече да е инвестирала в изкупуване на компенсационни бонове през последните месеци.

Повод за изявлението им стана информация в "Капитал". От икономическото издание твърдят, че фирми около "Винпром Пещера" през последните месеци активно са изкупували реституционните книжа и вече са натрупали пакет от 37 млн. такива бонове.

На 21 август Министерството на земеделието обяви голям търг на земеделски земи. Земите ще могат да бъдат изкупувани само от притежатели на поименни компенсационни бонове.

Преди това за няколко месеца компенсаторните бонове увеличиха цената си на фондовата борса (БФБ) почти тройно.

От началото на годината те поскъпнаха от 30 до 83 стотинки, преди да бъде обявен предстоящият голям търг на земя.

Това стана повод за обвинения, че някои купувачи са разполагали с информация за търговете, преди тя да бъде обявена публично.

Според информацията на "Капитал" купувачите на боновете са свързани с "Винпром Пещера"  през адвокатска кантора "Базлянков, Станоев и Ташев" в Пловдив, която обслужва по-голяма част от бизнеса им.

Освен това строителната компания на групата - "Галакси пропърти груп", където акционери са основните собственици на винпрома  - Антон Щерев и Атанас Петров, е основен кредитор на някои от купувачите, пише още "Капитал".

В съобщението си днес от дружеството заявяват, че от "Капитал" не са потърсили тяхната позиция по въпроса.

"Винпром Пещера" АД заяви, че притежава едва 88 хил. поименни компенсационни бонове през фирмата си "Омега агро". Те са закупени през 2007 г. на обща цена от около 40 хил. лв., уточняват от дружеството.

От "Винпром Пещера" обвиняват изданията на "Икономедия" (сред които е и "Капитал") в политизирана медийна кампания и в поръчкова журналистика.