Бизнесът поиска: Гражданите да ни подкрепят за тока, защото те ще го плащат

Бизнесът призовава и гражданите да се включат в протеста срещу поскъпването на тока. Причината е, че разликата ще я платят те. Това обясни в сутрешния блок на bTV Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„В крайна сметка сметката ще я платят гражданите по линия на намаляване на доходите и увеличаване на цените”, заяви Велев. 

„Сметката е надписана и ние няма да се караме кой да я плати. Просто трябва да се спрат кражбите”, посочи той. 

По думите му, това ще стане като се развалят договорите с американските централи и се спре прекомерната държавна помощ. 

По отношение на ВЕИ-тата, Васил Велев обясни:

„При 350 мегавата необходими фотоволтаици, ние имаме над 1000 мегавата, като половината от тях са в последния момент присъединени. Повечето от тях в нарушение. 15 обекта на ден е приемала комисия, чийто председател е в чужбина в командировка. 15 обекта на ден”. 

Той попита защо тези централи, които са приети в нарушение, не продават на пазарни цени като всички останали. 

По думите му, „новата схема” е с енергия, получена от оборски тор, която ще действа в следващата година. 

„ВЕИ-тата от оборски тор са 7 пъти по-тежки за системата от фотоволтаиците, които казахме, че са в пъти по-тежки, отколкото е нормалния производител на електроенергия”, посочи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал. 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви от своя страна, че синдикатите се включват в протеста, защото смятат увеличението на цената на тока по предложения от правителството начин не може да запълни дупката в енергетиката, която е от милиарди левове. Таксата от 5% не може да покрие по никакъв начин дефицита в НЕК, смята той.

„Заради това, че плащаме скъпия ток на американските централи и на ВЕИ-тата и на някои неефективни когенерации, всъщност, е от порядъка на минус 600-700 млн. на годишна база”, обясни той,

Протестът е срещу сбъркания модел, уточни Димитров. Той даде пример с проекта „Цанков камък”, който по първоначален план трябвало да струва 300 млн., а сега струва 900 млн. и цената му продължава да расте. 

Според него, дефицитът за последните 3 години в системата, натрупан заради необоснованото понижаване на цената на тока, е 1,4 млрд.

„Т.е. толкова е сметката накрая, която идва, 3 години по-късно, и казват: „Това е положението, някой трябва да я плаща”, допълни той.