Дончев: Над 5 пъти е разликата в БВП на глава от населението в отделни области на страната

Томислав Дончев

Томислав Дончев

Повече от пет пъти е разликата в брутния вътрешен продукт на глава от населението на отделни области на страната, а при общините тя е още по-голяма. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на форум, посветен на бизнеса и развитието на регионите:

"Имайки предвид изключително сериозните вътрешно-регионални развития, това е проблем. Свръхцентрализацията е един от белезите на слабо развита държава. Нали знаете кой е другият - много строги закони, които не се спазват. Абсолютна илюзия е, че публичното финансиране изливано, наливано в по-слабо развитите райони, е панацеята и ще реши проблема. Ние не бива да правим проекти и инициативи, които ще имат нужда в следващото десетилетие отново да бъдат обект на публично финансиране, а трябва да търсим такива, които обръщат тенденциите".

От Националното сдружение на общините настояха част от подоходния данък да остава в общинските администрации за инвестиции в местната инфраструктура. Кметът на Враца Калин Каменов коментира за "Хоризонт":

"Трябва да бъде дадена тази финансова независимост на нас, общините, да може средствата, които акумулираме от данъка, да могат да се използват за облагородяване и възстановяване на местната инфраструктура, защото няма как да искаме в икономическите зони, в промишлените зони да има бизнес, когато там няма път. Няма инвеститор, няма фирма, която да иска да произвежда, която да иска да създава на място, където може да вкара суровината за производството на своята продукция или пък впоследствие да може да изкара тази продукция до пазара".

Фокус на дискусията са ефектите на големия бизнес върху икономическото развитие на регионите, влиянието, което той оказва върху развитието на малкия бизнес, и значението му за социалното развитие и качеството на живот в малките населени места.

Форумът обсъжда както икономически аспекти, така и социални инициативи и въпроси, свързани с развитието на обществото. На него ще бъдат представени добри практики и решения в няколко от регионите в страната и проекти в подкрепа на развитието на  местните общности.