Т. Трайков за завода на "Фолксваген": Допълнителните преференции, които предоставя Турция имат значение

Още когато бях министър поставих въпроса да се предоставят преференции за компании, които избират да инвестират в рамките на ЕС

Трайчо Трайков

Трайчо Трайков

"Решението, което се очертава, не е в наша полза. Това не е краят на света и няма да е последният такъв случай. В последните месеци администрациите работеха и си взаимодействаха по начин, който не виждаме често. Но това, което преобърна колата е свързано с дългогодишни грешни политики. Например, състоянието на образователната ни система, нямаме кадри. Упоритото и дългогодишно нежелание да бъде разработен транспортния коридор Север-Юг, тоест Хамбург-Кулата. Ако беше модернизирано ж.п. трасето Русе-София щяхме да разполагаме с пристанище на час и половина от София", коментира пред бТВ бившият министър на икономиката Трайчо Трайков въпроса къде ще бъде новият завод на "Фолкваген".

"Допълнителните преференции, които предоставя Турция също имат значение. Още когато бях министър поставих въпроса да се предоставят преференции за компании, които избират да инвестират в рамките на ЕС", каза той по повод обещанието на турската страна на инвестира 100 милиона в завода, както и да закупува за администрацията си коли от този завод.

Трайков обясни, че фирми от мащабите на "Фолксваген" не се съобразяват в много голяма степен с политически фактори, тъй като те подписват изключително подробни споразумения със съответното правителство, които гарантират техните права.