Теменужка Петкова: Четири фирми, сред които "Росатом", имат интерес към АЕЦ-Белене

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

"На 19 август е крайният срок за подаване на документи за реализация на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Предварителен интерес има от страна на китайска корпорация, южнокорейска компания, на корпорацията "Росатом" и от фирмата "Дженерал Електрик". Очакваме максимален бой инвеститори да потвърдят желаните си за участие в проекта", съобщи пред журналисти в Туркменистан министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА.

"Проектът за газопровода "Турски поток" дава възможност за диверсификация на доставките на енергията. Надявам се съвсем скоро да сключим договор и да реализираме целите през обществената поръчка. От страна на "Газпром" резервираха обеми в газопровода и ние пристъпваме към възлагане на обществена поръчка и се надяваме на успешна реализация на проекта", посочи Петкова.

"Няма как туркменистанския газ да стигне до България без инфраструктура и затова се търсят възможности за суапови сделки за строителство на газопровод пред Каспийски море" , каза Теменужка Петкова.